miercuri, 28 martie 2012

Poarta-ma prin lume :)

Asa as vrea sa plec in lume.Serios, chiar as vrea. Nu e cazul fix in momentul asta, si, cel mai probabil, nici macar vara asta, insa nu ma pot abtine sa fac planuri. Sau sa visez.
Asa ca am venit cu o idee. Una super, zic eu. Daca nu ma pot plimba eu, atunci macar slingurile mele sa se bucure de o vacanta super.

Ma gandesc, deci, la ceva fain. Sa luati, anul acesta, un produs de-al meu in vacanta cu voi.

Voi vreti sa plecati undeva cu copil cu tot si va gandeati ca ce aveti acum poate nu e suficient? Nu-i problema, se rezolva! Intrati pe site, va alegeti exact ce credeti ca va trebuie, si-l cereti. Eu, ca o draguta ce sunt, ma conformez. Singurul lucru pe care ar trebui sa-l faceti, in afara de a inapoia produsul dupa vacanta, daca va mai lasa inima :)), ar fi sa imi trimiteti poze. Poze frumoase, de pe unde ati plimbat slingul. Sau wrapul. Sau MeiTai-ul. Sau Luna. Stiti ce? Puteti sa plimbati si jambierele daca vreti, eu nu ma supar :).

Mai stiti pozele cu piticul din Amelie? Asa visez si eu la o Luna cu buline langa turnul Eiffel. Sau la un MeiTai Echino in Londra. Sau la o acadea roz roz intr-o insula greceasca. Asta apropo de Amelie. Insa pe cuvant ca m-as bucura la fel de mult sa vad o Luna cu flori roz intr-un camp cu rapita. Sau un sling Iasomie la plimbare pe un drum de tara. Sau un bebe mic in wrap elastic pe munte.

Va dati seama? Cu pozele voastre o sa-mi fac vacante peste tot :))

Inca ma gandesc cum sa fac in cazul in care prea mult lume considera ideea asta foarte buna. Care este :D. Insa as aprecia tare mult sa imi spuneti cam cand isi incep oamenii concediile. Adica sa fiu gata pana atunci cu planul.

vineri, 16 martie 2012

Telefonul

Nu e ca si cum n-as fi indragostita in fiecare zi de copilul meu.
Nu e ca si cum n-as fi cea mai cea cioara. Si el cel mai cel pui de cioara.
Si nu e nici ca si cum nu ma asteptam.

Si totusi...

Eram la o terasa. Masa destul de plina. Alex traversase pana la o banca de vizavi. Si d vrea sa-i mai cumpar ceva. Trebuia sa il las singur la masa si sa intru inauntru, sa comand, sa astept un pic, si sa ma intorc la el. Erau 20m, dar erau.
Mi-au trecut prin cap cele mai negre scenarii. Intr-un oras strain, un singur minut de neatentie. Si un copil realmente superb. Fara cioara, de data asta. Lasat nesupravegheat.


Da, du-te, nu e ca si cum o sa ma fure cineva.
Ei, oricum, tu stii sa tipi, nu? [asta pentru ca il ultimul timp ii place mult sa tipe]
Da, clar. Tip bine.
Si stii si sa lovesti, nu? [asta pentru ca am avut nu demult, iar!, discutii despre cum lovitul e ok numai in conditii foarte serioase, atunci cand trebuie sa te aperi]
O, da, stiu sa lovesc. Stiu si sa lovesc la ursuleti. Lovesc chiar bine la ursuleti! [ursuletii lui Kung Fu Panda, din filmul cu acelasi nume ;)]

Asa ca m-am dus. Cu sufletul strans, mergand mai mult cu capul in spate. Am comandat, am luat, am iesit. Un minut jumate.
Il gasesc vorbind la un telefon improvizat.

Cu cine vorbeai?
A, cu nimeni. Ma prefaceam, ca sa nu creada cineva ca sunt singur!




Recunosc, e una din cele mai grele lupte cu mine de pana acum. Si mai recunosc ca nu o credeam pe aia cu 'copii mici - probleme mici, copii mari - probleme mari'. Iarta-ma, Sabina, acum am inteles.
Pe de o parte mi-e teama. Mi-e o teama crunta de toti dezaxatii. Si de toate lucrurile groaznice care pot sa se intample fara sa poti face mare lucru, in afara de a incerca sa le previi.
Pe cealalta parte mi-e teama de mine. Mi-e teama sa nu cumva sa-i rapesc din experientele pe care trebuie sa le aiba, pentru care e pregatit, care fac parte din cursul firesc al vietii, tocmai cele care il vor ajuta pe el sa previna. Si mi-e teama ca teama mea sa nu devina, nejustificat, teama lui care sa-l acapareze. As vrea sa fie doar o parte dintr-un intreg pe care sa-l gestioneze singur.

Primii 20 de metri au fost facuti. Si el si-a gasit telefonul, si-a gasit modalitatea lui proprie de prevenire. Una mica, gandita de un copil de 5 ani. Si buna, if you ask me.



P.S. Acum vreo doua saptamani ne-a spus ca vrea si el un telefon. Si am inteles ca este for the right reasons. Imi puteti recomanda un telefon cu touch screen cat mai putin nociv? Ca mai sigur n-as putea spune.

duminică, 11 martie 2012

Ta-na-na-nam! Marsupiu/ port bebe/ SSC/ MeiTai cu catarame Luna

Nu-mi vine sa cred ca (aproape) am ajuns aici. A fost, de departe, unul din cele mai grele lucruri pe care le-am facut. O data pentru ca nu am mai avut copilul propriu, deci a trebuit sa folosesc altii :)) si inca o data pentru ca tot procesul s-a intins pe ceva mai mult de un an. Mult!

Va spun cu mana pe inima ca am plans :D. De mai multe ori.
O data din cauza furnizorilor. Bine, poate de doua ori.
Pentru ca mi-am dorit enorm sa folosesc pe cat posibil numai materiale si accesorii facute in Romania. Si, e drept, am avut parte si de profesionisti, inclusiv din cei din intreprinderile de stat. Dar am avut parte si de ceilalti. Si de saptamani intregi de intarzieri. Evident, nu toate odata, ci pe rand.

De cateva ori din cauza spumei.
Desi asta intra partial si in prima categorie, per total, am incercat nu mai putin de 26 de feluri de spuma.

O data din cauza benzii din talie.
Care se modifica cu fiecare tip de spuma pana n-am mai stiut de mine. Pana a venit mama si am facut de la capat tiparul si l-am am modificat a suta oara, incercand sa se potriveasca pe cat mai multe conformatii si pe tipul de spuma ales.

Inca o data dupa ce mi-am dat seama ca 3 luni am muncit degeaba. Prinsa cumva de valul SSC-urilor universal valabile, am uitat de unde plecasem. De fapt, de la un MeiTai cu catarame. Asa ca am reusit sa pierd mult timp incercand sa gasesc varianta cea mai buna pentru un SSC care sa se potriveasca unui nou-nascut. Mare greseala! Oricum as da-o, nu am cum sa fac un SSC care sa muleze pe un nou-nascut la fel ca un sling sau wrap. Si care sa nu aiba 140 de optiuni si reglaje in care sa te pierzi mai rau ca-ntr-un wrap tesut de 5,2 :))))). Asa ca am sters cu buretele tot si am luat-o de la capat. Incercand sa-l optimizez pentru varsta lui, adica pentru copiii mai mari, care nu mai pot fi purtati confortabil si pe durate lungi, in sling sau wrap.

Si inca o data de bucurie, la sfarsit. Ca totul e pus la punct, chiar daca nu e gata.

Asadar, v-o prezint pe Luna.

[bravo. johnny bravo]
Sa va spun ce are si ce n-are :)
Ce are:
  • nume :D. Sincer, n-am vrut sa-i dau, dar cum lumea a tot insistat, iar Alex a venit cu ideea [pe care am iubit-o din prima] luna, de la Sticluta cu clar de luna, ei bine... luna este :)
  • are o banda din talie care trebuia sa iasa bine, dupa toate cele patimite. Are inauntru o spuma perfecta, nici prea-prea nici foarte-foarte, moale si totusi foarte stabila, groasa dar placuta si nederanjanta. 
  • are pensele corpului gandite pentru un copil mai maricel. nu zic nu, sta foarte bine inauntru un bebe de 6 luni, dar intre 9 luni si 1 an jumate e absolut perfect :)
  • are o zona moale pe marginea corpului, acolo unde vin piciorusele copilului. 
  • are catarame dublu ajustabile pe laterale. Adica poti trage si de curelusa dinspre corp, cel mai comod cand porti copilul in fata, dar si de cea dinspre bretele, atunci cand porti copilul in spate.
  • are bretele moi moi si foarte comode.
O mai avea ea chestii, pe astea mi le amintesc acum :D.

[asta e modelul meu preferat, numai ca 'copilul' are numa' 
vreo 4 luni si 3,5 kg, deci nu se aseaza tocmai bine :)]

Ce nu are, dar poate avea :)):
  • nu are gluga. cel putin nu by default. Luna e un SSC inalt, gandit special pentru copiii mai maricei. Pana la 10-11, chiar 12 luni, in functie de copil, sansele sa ai nevoie de gluga sunt minime. Asa ca am decis ca gluga va fi optionala. Vrei s-o iei de la inceput? Perfect. Nu vrei sa investesti prea multi bani deodata, mai ales ca luni bune n-o vei purta? Iar perfect! O cumperi mai incolo, cand/ daca ai nevoie.

[o fi el neasortat, insa copilul adevarat se aseaza cu totul altfel ;)]

Ce mai poate avea:
  • poate avea protectii pentru bretele. Da, se pot folosi si cele pe care le-am facut pana acum, insa pentru Luna am facut unele speciale, din materiale care sa se asorteze perfect si care sa se aseze frumos pe bretelele ei. Cum, nu v-am zis ca foarte important la SSC-uri a fost sa fie si foarte frumoase? :) Fancy schmancy, cum zice d.
  • pentru ca am gandit-o special pentru mame, Luna poate avea curelusa care tine bretelele pe umeri, pentru tatii mai inalti/ solizi care poarta copilul in spate, un pic cam sus. Asa ca, tot separat, se va putea cumpara o curelusa extra pentru tati. Super usor de montat, super usor de dat jos.
  • pentru copiii ceva mai mari, luna va avea, complet detasabili, suporti pentru picioare. Se ataseaza super usor la bretele si se dau la fel de usor jos. Exact ca si curelusa.


Daca imi mai amintesc chestii, le voi updata pe parcurs.
Mai sunt in plan, dar ceva mai incolo, probabil in cca 2 luni:

  • saculet pentru carat usor, cand nu e folosita si
  • un buzunar extra, tot complet detasabil.


In acest moment Luna este pe site. Intr-o parte e Luna simpla, intr-o parte accesoriile. Si in alta parte un preview mic la instructiuni, in caz ca am uitat sa va spun ceva definitoriu aici. Inca nu am facut poze faine, o sa va innebunesc cu ele cand sunt gata. Si nici nu se pot cumpara inca, primele vor fi disponibile la Babyexpo. Dar nu mai puteam :D


P.S. Daca v-ati uitat la emisunea Bebe Magia, sambata (nu foarte)dimineata, pe TVR, stiti ca aveti sansa sa castigati unul din cele doua Luna puse la bataie, cu tot cu jambiere asortate. Tot ce trebuie sa faceti e sa trimiteti un e-mail pe adresa emisiunii si sa raspundeti la intrebare. In emisiunea de joi, la 12 fara 10, aflati castigatorul. Daca nu v-ati uitat, sa vedem pe cine mituiti sa va spuna intrebarea :))

duminică, 4 martie 2012

Ne vedem la Babyexpo

Intre 22 si 25 martie, la Sala Polivalenta. M-as bucura mult sa treceti pe la mine, sa mai vad si eu niste bucurestence la fata, sa mai schimbam doua vorbe, sa mai vad copii crescuti :).

Nu o sa fiu chiar singura, fetele de la ANNA mi-au promis o mana de ajutor, deci n-o sa va pun chiar la munca. Insa mi-ar placea mult de tot sa va mai vad. Deh, dorul asta de Bucuresti... :) O sa am, ca de obicei, vreo 10 invitatii si o sa le tin pentru voi, asa ca imi puteti da un telefon inainte sa intrati. Stiu ca nu o sa ajunga, numai daca numar fetele dragi care au venit la Targul mami imi e foarte clar, insa daca tot sunt, zic sa le folosim.

Voi aduce ca de obicei de toate, vor fi toate jambierele, slingurile [mai putin slingurile fixe, cu denim, daca vreti musai unul trebuie sa-mi spuneti dinainte], wrapurile [inclusiv minirock], meitai-uri si ultimul wraptai din seria veche, dar si noile SSC-uri. Am doar cateva poze amarate pe FB, lucrez din greu la ele si numai timp de poze nu voi avea inainte de Babyexpo. Ah, si vor mai fi si cateva protectii de iarna, just in case, insa modelul nou, care nici el n-a apucat sa fie pozat si pus pe site. E super mega usor de folosit si cu catarame.

Voi fi exact in acelasi loc ca la prima editie la care am participat, in sala din stanga. Intrati dar nu coborati scarile, faceti direct stanga pe langa carucioare, iar dupa colt, chiar vizavi de iesirea secundara, eu va astept cuminte :D. Am zis da jambiere? Am zis :)

joi, 1 martie 2012

Ce stiu eu despre vatelina

Pentru ca, dupa ce termin nebunia cu SSC-urile, voi reveni la chestii mici si simpatice de facut, si pentru ca m-ati intrebat de prea multe ori si eu m-am saturat sa scriu aceeasi lucruri pe mail :), am zis sa pun aici. Sa fie :).

Inainte de toate trebuie sa va spun ca si informatiile mele despre vatelina sunt destul de putine. Nu stiu multi termeni tehnici si nici macar nu am pretentia sa stiu foarte multe despre vatelina, despre procesul de productie sau despre tehnici de productie, pentru ca lucrez de prea putin timp cu ea, insa va pot spune experienta mea cu cele cateva tipuri de vatelina pe care le-am incercat.

Pana acum, la paturici si alte proiecte mici, am incercat mai multe tipuri de vatelina, de la noi si de la 'ei' :)). Sa le luam pe rand:



1. Vatelina din fibre sintetice

Am incercat doua tipuri complet diferite. 

1.1. Una romaneasca, luata de la magazinul acela micut de  langa Cocor [pe langa Himalaya], groasa si foarte 'aerata'. Din toate, cred ca asta mi-a placut cel mai putin. 
  • Daca materialul paturicii nu era suficient de gros sau de dens [desi am incercat si cu materiale foarte bune, acel quiting cotton american], firele de vatelina ieseau prin tesatura, dupa primele spalari. 
  • Trebuie matlasata foarte des, ca sa nu aveti probleme mai tarziu, adica sa faca cocoloase inauntru. Si cand spun foarte des, vreau sa spun free-motion. Da, atat de des :).
  • Ulterior am aflat ca sunt doua tipuri de vatelina, in genul asta, una speciala pentru paturici/ paturi/ pilote, cu proprietati termice bune, si una folosita la saltele, deci mai putin eficienta la capitolul incalzire. Nu stiu ce am folosit eu, insa sigur nu avea nici o legatura cu tinutul de cald. O sa presupun ca era cea pentru saltele :)
  • Partea cu facutul sandwich, adica bagat si fixat intre cele doua materiale exterioare a fost iar destul de chinuitoare. Din cauza faptului ca era foarte groasa dar nu si foarte densa, atunci cand am pus stratul de deasupra si am incercat sa prind in ace, totul era ca o placinta grasa necoapta bine :D. N-am murit din asta :), dar nici n-am mai incercat a doua oara. Pur si simplu nu a meritat efortul.
  • Cel mai nasol, insa, e faptul ca lasa ingrozitor de multe scame in masina. Am curatat locuri in care nu as fi banuit in veci ca pot ajunge scame, intr-o masina de cusut. 
  • Mare plus: nu intra aproape deloc la apa, deci nu va deforma nicicum produsul finit.
Concluzie: eu as zice pas pentru paturici. Pentru proiecte mici insa, eventual chestii pe care nu le folosesti foarte des [adica mult spalat] cred ca e foarte ok. Daca sunteti fani 'wall hangings', sau pentru o perna decorativa [nu una pe care sa si dormi], o curea de aparat sau mai stiu eu ce proiect micut, e o varianta buna de luat in calcul, mai ales ca pretul e undeva in jur de 7 lei/m. 



1.2. Vatelina de la 'ei'. Quilter's Dream Poly
Un vis! Serios! Daca nu as stramba din nas cand aud de poliester, asta ar fi vatelina mea preferata. Am luat-o din State, de la un magazin on line [nu ma intrebati care, ca nu mai stiu]. 
  • Se matlaseaza pana la 12" distanta intre linii, adica vreo 30 de cm si nu face nici urma de cocolos la spalat. 
  • E foarte subtire, chiar si cea mai groasa [au mai multe variante de grosime, eu am avut-o pe cea medie], se prinde perfect de material atunci cand faci quiltul, se intinde frumos de tot, ce mai, un vis. You won't belive is poliester, dupa cum zic si ei :D.
  • Scame la minim, nu iese prin tesatura. 
  • Nu e foarte calduroasa, dar mai calduroasa decat prima varianta.
Concluzie: As iubi-o cu toata inima daca  n-ar fi poliester. Marele dezavantaj e ca la noi nu se gaseste si ca, din nefericire, mai nou aproape toate ofertele cu free shipping nu se mai aplica la vatelina. Of!


1.3. Nu e chiar vatelina, dar se poate folosi in loc de: polar. Sau fleece. 

  • Se intinde usor, insa cateodata prea usor fiindca polarul e, de fapt, un tricot, si are elasticitate pe cel putin o directie. 
  • Se prinde f usor de material, ba se si calca, spre deosebire de vatelina din poliester, deci are un mare plus din punctul asta de vedere. 
  • Nu lasa aproape deloc scame, deci iar e super.
  • Uimitor pentru mine a fost faptul ca e cea mai putin calduroasa dintre toate. 
Concluzie: un mare da, daca stii sa o intinzi bine si nu vrei ceva calduros. In plus, o paturica de polar de la Ikea incepe de la vreo 10 lei, deci si pretul e unul bun.


2. Vatelina din bumbac.

2.1 Vlieseline. E o vatelina din bumbac, fabricata in Europa. E singura vatelina din bbc pe care am incercat-o si nu mi-a placut deloc. Dar deloc. 

  • E [un pic prea] subtire [pentru gusturile mele] si destul de rara, de fapt e cumva stratificata, e destul de greu de explicat in cuvinte iar pozele mele nu-s nici pe departe atat de reusite incat sa vedeti vreo diferenta intre ele. 
  • Se lipeste foarte bine de material si ajuta mult la facut sandwichul, insa e ingrozitor de aspra. Aspru in genul ala de material de plastic in care iti agati toate unghiile si cuticulele chiar daca tocmai ai iesit de la cosmetica. 
  • Nu e ieftina dar nici foarte scumpa, 28 lei/m. Intra frumos la apa, nici prea mult, nici prea putin, cat sa increteasca usor materialul si sa dea quiltului 'pufosenie' :D.
  • Nu se calca, mie mi s-a lipit de fier intr-o veselie. Chiar am banuit-o ca ar fi poliester, la un moment dat, tocmai din cauza asta si dupa cum mi se agata de maini, insa nu, chiar e bumbac.
  • Nu am gasit specificatii despre matlasat, insa la 4-5" [10-13 cm] cat folosesc eu de obicei, s-a comportat foarte bine.

Concluzie: odata finalizat produsul, se comporta foarte bine, insa, pentru mine cel putin, a fost un chin sa lucrez cu ea in forma bruta. As recomanda-o pentru paturici, sau orice alte proiecte mai mici, la fel si pentru paturi mai mari, insa cu o cutie de crema de maini la indemana, pentru inainte si dupa :)


2.2. Vatelina romaneasca, primita de la Elena de la Fabrix.ro, de la o firma romaneasca care intre timp nu mai produce acesta vatelina. Nu-i stiu numele, mai stiu persoane care o folosesc [Cristina, Irina,daca aveti timp si chef lasati un nume in comentarii] si care au fost multumite de ea.

  • Foarte aproape de idealul meu, ma gandeam serios sa imi fac un stoc de la ei, insa n-am avut noroc si, iata, nu se mai produce, deci am ratat si trenul asta.
  • O vatelina moale, fina, placuta la atingere, care se lucreaza foarte frumos si lasa un numar rezonabil de scame in masina. 
  • Dupa spalare se tine bine, nu face cocoloase, intra la apa cat sa dea pufosenia cu pricina insa fara sa deformeze mult produsul final.
  • Mare minus: desi din bbc, nu se calca. 
  • Mare minus doi: nu intotdeauna densitatea e aceeasi.  La fiecare 1-1,5m, gaseam cate o bucata mai rara. Nu ceva mare, insa suficient cat sa-mi dea peste cap aranjamentul 'in pagina' :).
  • Nu am gasit pe nicaieri specificatii despre matlasat insa, la cum folosesc eu, a mers foarte bine.

Concluzie: bravo, Romania! Pacat ca nu se mai face. Daca stiti pe cineva care are, si vrea sa si dea, luati-o cu incredere, merita! Eu am cumparat-o cu 15-20 lei/m si a meritat.


2.3. Vatelina de bumbac 'de la ei' :). Aici voi pune doua, Quilter's Dream si Warm& Natural
Si nu am decat cuvinte de lauda. Sunt, de departe, cele mai tari feluri de vatelina cu care am lucrat vreodata. Diferentele intre ele sunt practic insesizabile, de asta le scriu impreuna.

  • Se calca! Si e atat de usor sa lucrezi cu o vatelina care se poate calca! Mereu imi raman urme de la cum a fost impachetata si, cu un copil si-o pisica in casa, imi e imposibil sa o las pe undeva intinsa 1-2 zile, sa iasa cutele. 
  • E moale, fina, placuta la atingere, nu agata, insa se prinde imediat de material atunci cand asezi straturile.
  • Nu lasa multe scame.
  • Se poate matlasa la 8" [20cm] si nu face cocoloase la spalat. 
  • Desi e foarte subtire si usoara, e cea mai calduroasa vatelina cu care am lucrat. Ei dau un R=3,8, habar n-am ce inseamna, insa e clar calduroasa :)
  • Intra la apa dar exact cat trebuie pentru 'pufosenie'.
Concluzie: mi-a placut atat de mult incat ultima oara am luat 3 cutii :D. Momentan o parte sunt pe breslo, pentru ca am luat, totusi, foarte multa :D. Dar da, e perfecta! As recomanda-o fara ezitare pentru paturici- paturoaie :D, la fel si pentru orice fel de proiect, oricat de mic. Pur si simplu e o placere sa lucrez cu ea. 


Dar cum sunt mereu in cautare de variante, daca ati folosit alt fel vatelina si imi puteti face o recomandare, please do. M-as bucura tare mult sa gasesc, pentru viitor, ceva mai usor de cumparat si, de ce nu, mai ieftin. Desi, am zis, in ochii mei, ultima e varianta perfecta. :)